Διατροφικές συμβουλές

10 βήματα για μια καλύτερη διατροφή

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Αναλυτικότερα, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι για μια σωστή διατροφή πρέπει να εξαντληθούν σωματικά αλλά και πνευματικά, προκειμένου να φτάσουν στο σκοπό τους. Πολλές φορές οι άνθρωποι καταλήγουν σε εξουθενωτικές ενέργειες όπως μια εξαντλητική δίαιτα ή περνώντας ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο, προκειμένου να βελτιώσουν την όψη του σώματός τους. Στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να γίνει είναι να οργανώσουν τη διατροφή τους έχοντας πλάνο, θέτοντας ένα στόχο και εφαρμόζοντας κάποια πολύ απλά βήματα που πραγματικά θα τους αποβούν σωτήρια για τη διατροφή τους. Αν λοιπόν είστε άτομο που δύσκολα μπαίνει σε μια σειρά στο διατροφικό του κομμάτι ακολουθήστε αυτά τα 10 βήματα και θα δείτε τον οργανισμό σας να βελτιώνεται και να αλλάζει μορφή.

 

  1. Βάλε στο πλάνο σου το πρωινό. Το πρωινό είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου δυναμικά. Έτσι λοιπόν μη ξεχνάς να το απολαμβάνεις καθημερινά. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε ένα καλό και υγιεινό πρωινό κάθε μέρα είναι πιο αδύνατοι από αυτούς που δεν τρώνε πρωινό, έχουν πιο υγιές σωματικό βάρος, είναι γεμάτοι ενέργεια και διατροφικά ισορροπημένοι.

 

  1. Κάντε συχνά και τακτικά γεύματα ανά 3 ώρες. Αυτό θα σας βοηθήσει στο να μπορείτε να ελέγχετε τα γεύματα σας καλύτερα. Ακόμα δεν θα υπάρχουν μεγάλα κενά στα γεύματα σας, έτσι δεν θα νιώθετε πολύ μεγάλη αίσθηση πείνας σε καμιά ώρα της ημέρας όπως επίσης και δεν θα κάνετε μεγάλες υπερκαταναλώσεις φαγητού.

 

 

  1. Αυξήστε την κατανάλωση νερού. Το νερό είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας. Ήδη ή στιγμή που διψάμε είναι τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης, γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να πίνουμε νερό πριν διψάσουμε. Από τον εγκέφαλο μας μέχρι τις αρθρώσεις και τους μυς όλα χρειάζονται νερό. Επίσης το 75% του σώματός μας αποτελείται από νερό, αλλά και καθημερινά χάνουμε έως και 1,7 λίτρα νερού από τον ιδρώτα, την αναπνοή, τα περιττώματα κλπ. Η έλλειψη νερού οδηγεί σε κούραση, πονοκεφάλους, ξηροδερμία κ.α. πρέπει να πίνουμε νερό το 3% του σωματικού μας βάρους (το βρίσκουμε πολύ εύκολα αν πολλαπλασιάσουμε σωματικό βάρος * 30 ml = ….mlνερού για το σώμα μας)

 

  1. Για το μεσημεριανό σας σερβίρετε μερίδες μεγέθους εστιατορίου, προσθέστε χρώμα στο πιάτο σας και χρησιμοποιήστε μικρότερο πιάτο. Βάζοντας χρώμα και χρησιμοποιώντας λαχανικά το πιάτο σας θα γίνει πολύ πιο χορταστικό. Ακόμα παίξτε με τις ποσότητες και να έχετε στο νου σας τα 2/4 του πιάτου να είναι σαλάτα, το ¼ μια πηγή πρωτεΐνης και το ¼  μια πηγή υδατάνθρακα. Χρησιμοποιήστε μικρότερο πιάτο και το μάτι σας θα χορτάσει πιο εύκολα, έτσι δεν θα καταλήξετε σε υπερφαγία.

 

 

  1. Αποφύγετε τις εξαντλητικές και περιοριστικές δίαιτες. Ποιες είναι αυτές; Τέτοιες δίαιτες έχουν σαν στόχο τη μείωση της τροφής στον οργανισμό και συνήθως καταλήγουν στην απομάκρυνση των περισσότερων τροφών. Για παράδειγμα δίαιτα μόνο με λάχανο ή δίαιτα μόνο με φασολάδα. Αυτές καταλήγουν σε έλλειψη πρωτεΐνης

 

  1. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρέσκα λαχανικά. Θα σας βοηθήσει με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν να βελτιωθεί η διατροφή σας αλλά και να αρχίσει η αποτοξίνωση του οργανισμού σας μέσω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Ακόμη θα έχετε μια πηγή τροφής, πολύ χορταστικής με την ελάχιστη πρόσληψη θερμίδων.

 

 

  1. Ελαττώστε την πρόσληψη ζάχαρης αλλά και προϊόντων που περιέχον ζάχαρη. Αυτό θα σας βοηθήσει στο να μειώσετε τις κενές θερμίδες στον οργανισμό σας, δηλαδή τις θερμίδες χωρίς διατροφική αξία και όφελος. Η ζάχαρη ακόμα, ευθύνεται για εκδήλωση χρόνιων παθήσεων και καρδιοπαθειών. Η αποφυγή ζάχαρης επιπλέον, είναι ένας τρόπος για να φροντίζετε το σώμα σας και να ελέγχετε τα τριγλυκερίδια.

 

  1. Αντικαταστήστε το λευκό αλεύρι με το αλεύρι ολικής. Πιο συγκεκριμένα, το αλεύρι ολικής, περιέχει όλες τις βιταμίνες, ανόργανα άλατα, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που περιέχει το σιτάρι. Το άσπρο αλεύρι αυξάνει τον κίνδυνο του διαβήτη καθώς και άλλες ασθένειες που προλαμβάνονται. Ακόμα, αντικαταστήστε τα προϊόντα άσπρου αλευριού με αυτά του αλευριού ολικής. Περιέχουν σημαντική ποσότητα ζάχαρης τα προϊόντα από άσπρο αλεύρι.

 

  1. Καταναλώστε περισσότερη πρωτεΐνη. Αυτό θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο χορτάτοι αλλά και αυξάνεται η διάρκεια του κορεσμού. Ακόμα ενισχύει το μεταβολισμό μας διότι δυναμώνει η μυϊκή μάζα. Με την ενδυνάμωση και αύξηση της μυϊκής μάζας το σώμα σας πλέον καίει παραπάνω θερμίδες από προηγουμένως.

 

  1. Βάλτε στη ζωή σας την άσκηση. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) άσκηση θεωρείται το γρήγορο χτύπημα της καρδιάς για συνολικά 1,5 ώρες μέσα σε μια βδομάδα. Συνεπώς, δεν εννοούμε να τρέξετε στα γυμναστήρια δίχως αύριο όπως κάνουν πολλοί συνάνθρωποι μας, εξάλλου σε ένα έλεγχο βάρους 20% παίζει ρόλο η γυμναστική και 80% η διατροφή. Οτιδήποτε άσκηση μπορεί να κάνει κανείς, είτε γρήγορο περπάτημα, είτε ελαφρύ τζόκινγκ, είτε κολύμπι ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να του αρέσει. Η άσκηση θα σας βοηθήσει να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας αλλά και να κάψετε πιο εύκολα λίπος. Επομένως, βάλτε την άσκηση στη ζωή σας και επωφεληθείτε από αυτήν.
Back to list